Va propunem o calatorie in timp si spatiu. O vizita la Expozitia Generala a Romaniei din 1906. Vom povesti despre oamenii vremii, cu visurile si realizarile lor, precum si despre constructiile create pentru acest eveniment, unic in istoria noastra.
In 1906 se celebrau 40 de ani de domnie a regelui Carol I, precum si 25 de ani de la proclamarea Regatului. Pentru a sarbatori acest jubileu, autoritatile romane au hotarat in 1905 organizarea unei expozitii generale. Locul ales pentru organizarea si desfasurarea acestei manifestari a fost Campia Filaretului sau Campia Libertatii, actualul Parc Carol I. Lucrarile de amenajare au durat 11 luni, iar la 6 iunie 1906 Expozitia era inaugurata de Regele Carol I, la deschidere fiind prezenti si regina Elisabeta, Principele Ferdinand si Principesa Maria.
Pentru aceasta expozitie s-au construit foarte multe cladiri, unele dintre acestea fiind vizibile si astazi. Castelul lui Vlad Tepes, construit pentru a adaposti turnul de apa, sau Biserica Cutitul de Argint copie dupa Biserica Sf. Nicolae din Iasi sunt doar cateva exemple.
Punctul central al expozitiei a fost inaugurarea Palatului Artelor sau Muzeul Trecutului Nostru, devenit ulterior Muzeul Militar (distrus, din pacate, in anii ’40).
Proiectul a fost gandit si executat de arhitectul Ion D. Berindey, acesta fiind ajutat de arhitectii diriginti Stefan Burcus şi Victor G. Stephanescu si arhitectul peisagist Édouard Redont. Expozitia cuprindea pavilioane locale, regionale (Transilvania, Bucovina sau diferite judete) si nationale (Franta, Ungaria, Austria), fapt ce conferea acestei prime expozitii nationale posibilitatea de a se inscrie in sirul expozitiilor universale din acea perioada.