Mari pictori români
 

LA ACEST CURS NU MAI SUNT LOCURI.

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un nou curs al Arinei Gheorghiţă despre cei mai reprezentativi pictori români din sec XIX şi secolul XX (până în anii ’80).

Apreciată, dar nu aprofundată, pictura românească se remarcă prin splendoarea sa optimistă, luminoasă şi elegantă. Puţini sunt cei ce nu se limitează doar la cunoaşterea celor mai cunoscute lucrări ale câtorva maeştri: Grigorescu, Luchian, Tonitza. Ceea ce demonstrează că, adesea, nu aprofundăm unele lucruri, tocmai pentru că ne sunt prea aproape.

Vom analiza felul în care Th. Aman, receptiv la modernizări îndrăzneţe chiar şi la o vârstă înaintată, a adaptat şcoala clasică europeană la sensibilitatea românească. Căutăm, apoi, să vedem cum a asimilat Grigorescu lecţia impresionismului şi de ce a rămas el o figura aparte şi a fost foarte apreciat nu doar în ţara sa, ci şi în Franţa.

Ne vom apropia de părintele realismului românesc, Camil Ressu, atât de organizat şi de clasic în concepţie şi atât de stabil compoziţional.

Intrăm apoi în lumea pură a lui Tonitza, inegalabil în a trata spaţiul aerisit şi dând senzaţia unui minim de efort cromatic, dar extrem de rafinat în amestecurile de pe paleta lui, despre care a lăsat schiţe amănunţite însoţite de sfaturi şi explicaţii.

Temele celor patru întâlniri sunt:

Şedinţa 1: Generaţia 1848: Pictorii Revoluţiei – Negulici, Iscovescu, Rosenthal, Stahi, Aman, Sava Hentia;

Şedinţa 2: Maeştrii naţionali – Grigorescu, Luchian, Andreescu, Petraşcu, Pallady, Tonitza, Ressu, Ştefan Dimitrescu, Paciurea, Jalea, Medrea, Han;

Şedinţa 3: Şcoala de la Balcic – Constantin Artachino, Nicolae Dărăscu, Marius Bunescu, Iosif Iser, Dumitru Ghiaţă, Lucian Grigorescu, Petre Iorgulescu-Yor, Theodorescu-Sion;

Şedinţa 4: „Amazoanele” române – Micaela Eleutheriade, Lucia Dem Bălăcescu, Elena Popea, Olga Greceanu, Nutzi Acontz, Lucia Cosmescu, Cecilia Cuţescu Storck;

Lectorul îşi rezervă dreptul de a opera mici modificări ale programei în funcţie de ritmul de asimilare şi de componenţa auditoriului.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!