Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.
Date desfăşurare curs: 16, 23 şi 30 aprilie.
Vă invităm la o călătorie inedită prin trei mari capitale europene: Atena, Paris şi Roma. De-a lungul călătoriei noastre virtuale vom descoperi trei monumente emblematice care ne vor permite să înţelegem aspecte politico-spirituale şi culturale din istoria bătrânului continent. În egală măsură, vom avea şansa să aflăm detalii inedite şi diverse evenimente mai puţin cunoscute sau să ne familiarizăm cu istoria artei.
1. Parthenonul – spiritul Greciei clasice
Primul popas va fi în lumea Greciei antice pentru a descoperi sanctuarul dedicat Atenei, dar şi amplul complex de temple din zona Acropolelor. Înscrise astăzi în patrimoniul UNESCO, ele ne oferă posibilitatea să înţelegem importaţa politico-spirituală şi culturală a acestui spaţiu dominat de zeiţa protectoare a oraşului: Atena, cea care simboliza înţelepciunea, dar şi strategiile militare. Extraordinarele edificii dorite de Pericle (cca 495-429 î.Hr) aveau rolul să evidenţieze puterea politică şi culturală a Atenei. Parthenonul, cu faimoasa friză a panateneelor şi statuia zeiţei din fildeş şi aur, a devenit esenţa spiritului Grecie clasice. Elementele arhitecturale şi sculpturile ne permit să înţelegem cotidianul atenienilor din acea epocă, dar şi gândirea politică care a stat la baza edificării acestui complex.
2. Catedrala Notre-Dame de Paris – triumful artei gotice
Edificată începând cu a doua jumătate a secolului al XII-lea, Notre-Dame a devenit, de-a lungul timpului simbolul artei gotice şi a Evului Mediu occidental. O construcţie impozantă cu o elevaţie elegantă, într-o epocă în care şantierele gotice începeau să devină din ce în ce mai ambiţioase. Faţada sa, cu cele două turnuri şi cele trei portaluri bogat decorate, este dominată de galeria regior. Un gotic elegant, strălucitor, care ne permite să studiem istoria sculpturii şi arhitecturii din veacul al XIII-lea, dar şi a policromiei în cadrul lăcaşelor sacre. Destinul catedralei a fost marcat de distrugerile din timpul Revoluţiei franceze, dar şi de restaurările din veacul al XIX-lea. Viollet-le-Duc este cel care a pornit o amplă operă de restaurare, imaginaţia sa adăugând o serie de detalii şi interpretări personale. În timpul incendiului din 2019, celebra fleşă edificată de Viollet-le-Duc s-a prăbuşit generând un val de emoţie printre specialişti, dar şi printre amatorii de artă şi istorie. Dezbaterile care au urmat legate de reconstrucţia şi restaurarea catedralei, descoperirile arheologice din acea perioadă, toate au evidenţiat faptul că Notre-Dame rămâne un simbol al istoriei europene.
3. Basilica şi piaţa Sfântul Petru, Vatican – Contrareforma şi grandoarea barocă
284 de colane, un obelisc egiptean, două fântâni, 88 de pilaştri, 140 de statui sunt câteva detalii asociate uneia dintre cele mai faimoase creaţii baroce. Opera lui Gian Lorenzo Bernini, dorită de papa Alexandru VII, Piazza San Pietro este o adevărată scenografie barocă în serviciul bisericii catolice. Simbolul unei biserici triumfătoare, într-o Europă dominată de deciziile conciliului de la Trento şi de lupta împotriva protestanţilor, ea a fost gândită ca un spaţiu pentru credincioşi. Cele două braţe simbolice îi cuprind pe pelerini şi îi îndeamnă să îşi continue drumul către basilica pontificală, simbolul istoriei sacre şi a puterii pontifilor romani.
Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.