Naturalia & Artificialia. O istorie a cabinetelor de curiozităţi
 

Vă invităm la un nou eveniment online cu Marius Constantinescu, prezentator şi realizator radio-TV. Marius Constantinescu a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, deţine un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

Una dintre cele mai fascinante dimensiuni ale colecţionismului în Europa de Vest, una care nici astăzi nu a fost pe deplin descifrată, este reprezentată de cabinetele de curiozităţi.

Un Nautilus gigantic. Un corn de unicorn. Un animal bicefal. O piele de crocodil. Un ou de struţ. Un poliedru perfect şlefuit. Minuni ale naturii, cochilii exotice, corali, fructe, plante şi animale împietrite în eternitate, rămăşiţe uimitoare ale marilor circuite maritime întru descoperirea lumii, dar şi anomalii monstruoase, foetuşi, accidente genetice, minerale, nestemate şi un instrumentar nesfârşit de unelte – comori fascinante se aştern privirii deschizând casetoanele studiolo-ului lui Cosimo de` Medici la Florenţa, ale muzeului lui Ferrante Imperator la Napoli sau ale wunderkammer-ului lui Rudolf al II-lea la Praga.

Apetitul pentru bizarerie, dorinţa de cunoaştere a lumii naturale şi, nu o dată, de re-inventare a acesteia fac ca actorii puternici ai epocilor să se înconjoare de adevărate tezaure, astăzi răspândite în marile muzee ale lumii.

Toate vorbesc despre o dorinţă insaţiabilă de a explora, de a călători şi de a simţi realitatea universului cu vârfurile degetelor şi cu privirea mereu curioasă. Monştrii şi splendorile din cabinetele de curiozităţi ale secolelor următoare, mereu clasificate şi înregimentate, stau la baza instituţiei muzeale moderne.

Vă invit într-un parcurs câteodată ocult, câteodată mistic, printre vitrinele, sertarele, fiolele şi casetele cu relicve ale unei lumi fascinante.

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

imagine: pictură de Frans II Francken, 1636


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!