Anamneză şi melancolie
-o investigare a argumentului reminiscenţei în dialogul platonician Phaidon–
Vă invităm la un nou eveniment susţinut de Mario Barangea, unul dintre cei mai carismatici şi apreciaţi lectori ai fundatiei, doctorand al Facultăţii de Filosofie, care deţine şi un master în Studii Religioase (Tradiţii şi Texte), o licenţă şi un master în Filosofie, toate la Universitatea din Bucureşti.
Vom porni drumul nostru de la întâlnirea cu două pasaje textuale: unul din Homer (Odysseia, V) şi celălalt din Platon (Phaidon). Legătura dintre aceste două episoade devine evidentă prin dinamismul unei semnificaţii mai largi – nostalgia cunoaşterii. Într-o interpretare deloc marginală s-ar putea spune că filosofia are caracterul unui intermediu salvator. Vom investiga cum acest lucru este posibil.
Exegeza principală se va orienta spre dialogul Phaidon, în special fragmentul 72e – 76d. Argumentul reminiscenţei, foarte interesant datorită ambitusul său metaforic dar şi pentru efectele sale metafizice, merită cercetat îndeaproape. Beneficiile unei priviri atente sunt de netăgăduit. O creionare limpede a unui procedeu prin care ajungem la cunoaştere, subsumat unei definiri a celei mai simple şi profunde formule metafizice cu care avem de a face: sufletul.
Anamneza nu este altceva decât vehicolul ştiinţei, iar melancolia (stare deloc morbidă a sufletului perpetuu însetat de cunoaştere) va fi ipostaziată ca o contraparte de spleen la avântul platonician către Idee.