Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.
Date desfăşurare curs: 10 şi 17 ianuarie.
Vă invităm la un nou curs susţinut de arh. Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA.
Recent, două veşti ne obligă să reacţionăm la întrebarea cu privire la originile arhitecturii: zidul de 120.000 de ani dintr-o peşteră grecească şi cel de lemn, de 450.000 de ani din Zambia. Ştim deja că, de fiecare dată când arhitectura s-a schimbat la faţă, acelaşi proces a mai generat şi mituri explicative cu privire la originea şi genealogia ei.
Fiecare tratat de arhitectură le conţine şi le exemplifică. Acum, noile descoperiri arheologice şi tehnologii utile preistoriei, precum LIDAR, aduc la lumină noi cunoştinţe şi noi artefacte şi, odată cu ele, întrebări.
Dimpotrivă, timpul prezent este, cel puţin de la avangardă încoace, câmpul de luptă al originalităţii, care nu ocoleşte arhitectura: nemaivăzutul, de neconstruitul, utopicul şi ceilalţi termeni mirabili care descriu o istorie alternativă a arhitecturii.
În cele doua şedinţe (1) vom defini ce înseamnă origine, ce înseamnă caracterul originar al arhitecturii, după ce o recunoaştem; despre arhetipuri, modele exemplare, tradiţie; şi (2) ce e original în arhitectura dintotdeauna, ce mai e original azi, cel puţin în discuţia despre originar. Şi cum mai e posibilă înnoirea altfel decât ca recapitulare. Adică, despre retrofuturism.
Nu trebuie să fiţi arhitecţi ca să urmaţi acest curs. Dar trebuie sa fiţi înfioraţi de misterele începuturilor şi, în acelaşi timp critici la adresa prezentului, care nu e un perpetuu început de la zero, cum suntem lăsaţi să credem…
Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.
Sursă foto – https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-istoric-piloni-stalpi-631339/