Paul Morand, Bucarest (1935)
 

Va invitam la a patra conferinta sustinuta de Mirel Banica, din seria “Anii ’30: o încercare de antropologie literară”.

In anul 1935 apărea la Paris cartea intitulată Bucarest, avându-l ca autor pe Paul Morand, scriitor, diplomat şi, mai târziu, academician francez.

Este o carte care a devenit pentru români un adevărat loc memorial virtual al anilor 30, unde se găsesc concentrate toate posibilele răspunsuri la obsedanta intrebare: de ce iubim (încă) anii treizeci?

Dincolo de calităţile literare certe (un stil sec şi concis, o descriere fină, vivace, dar empatică a oraşului de atunci), Paul Morand a ştiut să traseze o adevărată geografie imaginară a Bucureştiului, pe care, atenţie, nu-l asimilează deloc unui “mic Paris”.

Bucătăria românească, muzica mahalalelor, cultul “grădinii de vară” şi a grătarului, contrastele extraordinare şi eterne dintre centru şi periferie, lipsa de respect pentru patrimoniu, ţiganii plin de pitoresc, Casa Regală – tot atâtea teme abordate care fac din acest volum  o piesă esenţială pentru oricine doreşte să înţeleagă mai bine nu doar anii 30, cât şi sensul schimbării şi perenităţii în acest oraş, care a ştiut să rămână vesel de-a lungul istoriei, după cum constată Paul Morand.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!