Cursul se va desfăşura zilnic: 5 (luni), 6 (marţi) şi 7 (miercuri) august, în intervalul 19:00-21:00.
Vă invităm la un nou curs despre surprinzătorul folclor românesc, susţinut de prof. dr. Antoaneta Olteanu, autoarea mai multor volume de etnologie: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.
Basmele cuprind şi ele multe personaje mitologice sau, mai bine zis, ecouri ale lor. Unele au devenit imagini emblematice pentru basme, făpturi care nu se regăsesc nici în lumea reală, nici în cea mitică; altele şi-au păstrat multe dintre trăsăturile cunoscute, dar în basm au devenit mai specializate, legate de anumite momente ale naraţiunii.
În prezentările noastre vom vorbi despre trei tipuri de personaje importante:
- Şedinţa 1. Zânele – ”personaje pe care le întâlnim acum numai în basme, făpturi divine, locuiesc în munţi inaccesibili. Prin trăsăturile pe care le manifestă pot fi asociate adesea cu Ursitoarele. Se spune despre ele că aveau un caracter fast şi îi ajutau pe oameni: în locul numit La Zâne ele apăreau din şapte în şapte ani şi, dacă ajungeai când ieşeau ele, te ajutau să-ţi îndeplineşti o dorinţă” (Antoaneta Olteanu – Mitologie română, vol. II).
- Şedinţa 2. Sfintele săptămânii: Miercuri, Sâmbătă, Duminică
”Miercurea era considerată a fi, în general, o zi fastă, asociată soarelui, Maicii Domnului, Crucii, care impune ca necesar postul. Miercuri este o sfântă bătrână, slabă şi necăjită, îmbrăcată în alb sau, dimpotrivă, dezbrăcată şi despletită. Locuinţa ei se află în cer, în pustiu, în păduri sau în palate mari. Se preocupă de animalele sălbatice, iar, când apare în vis , vindecă bolnavi”.
”Sâmbătă – văzută mai ales ca o zi nefastă, este prin tradiţie o zi a morţilor. Credinţele unanime leagă ziua de sâmbătă de morţi şi mai ales de pomenirea lor. Este ziua când morţilor le sunt aduse ofrandele. Drumul către cei răposaţi va fi prin imperiul Sf. Sâmbete , adică în ziua sâmbetei ne putem apropia de cei morţi. Este considerată o zi importantă, mai mare cu un ceas ca celelalte zile”.
”Duminică – cea mai importantă şi cea mai fastă zi a săptămânii, reprezentată de sfânta cu acelaşi anume, a fost asociată bucuriei Învierii, fiind considerată mama lui Iisus. Sfânta Duminică ar locui dincolo de Apa Sâmbetei, în palate de aur, în păduri neumblate de oameni, şi este îmbrăcată în haine albe. Ea se arată oamenilor, în vis sau în realitate, pentru a-i sfătui cum să alunge bolile şi să prevină pagubele” (Antoaneta Olteanu – Mitologie română, vol. I).
- Şedinţa 3. Vrăjitoarele. Zmeoaice şi zgripţuroaice
Vom face apel atât la textele unor basme cunoscute, pentru a reaminti contextele necesare, dar şi la texte cu caracter mitologic, pentru a vedea imaginile primare, originalul din care s-au format mai apoi personajele îndrăgite.
Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.
Ilustraţie de József Vass din cartea Mitologie română, vol. II, Antoaneta Olteanu