LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.
Vă invităm joi, 28 noiembrie, de la ora 19:00, la un nou eveniment susţinut de Mihnea Urs. Acesta a terminat un master în Filosofia Artelor Frumoase la Universitatea din Toronto şi un master în Istoria Ideilor Filosofice la Universitatea Bucureşti, el vede filosofia într-o accepţiune clasică-greacă, de Ştiinţă a ştiinţelor, sau mai degrabă de Mamă a ştiinţelor.
Cu toţii i-am învăţat în şcoală teorema. Dar, pentru mulţi dintre noi, în afară de ceva despre un triunghi dreptunghic, numele lui Pitagora este învăluit în mister. Şi este foarte posibil ca asta să fie exact ce ar fi vrut şi Pitagora. La urma urmei, numele lui nu se leagă doar de matematică şi geometrie, ci şi de misterele orfico-pitagoreice.
Este numit cel dintâi dintre filosofi şi Platon însuşi îşi revendică de la el mare parte din învăţături. Proto – om de ştiinţă, polimat, fondator de gândire, dar şi controversat lider de sectă. Cine a fost oare Pitagora?
Teoria proporţiilor matematice, teoria armoniilor muzicale, teoria sfericităţii Pământului, chiar şi teoria solidelor platonice se spune că vin de fapt de la Pitagora. Se spune chiar că şcoala lui de mistere ar fi descoperit secretele Universului, secrete ce stau ascunse în numere. Astăzi istoricii sunt de acord că e, în mare parte, vorba de legenda ce s-a construit în jurul omului Pitagora. Doar că în antichitate Pitagora nu era considerat un simplu om. Avea un statut semi-divin, magic, se spunea că poate fi în mai multe locuri simultan şi că apa râului îi aducea omagii atunci când o traversa.
Sigur, ne este foarte greu să ştim ce e adevărat şi ce nu, mai ales pentru că Pitagora nu a lăsat niciun cuvânt scris, iar discipolii lui au depus un foarte strict jurământ al tăcerii.
De ce ne fascinează Pitagora? Pentru că ne fascinează miturile şi legendele? Da, poate şi de asta. Dar cred mai cu seamă că ne atrage ideea că acolo demult, în proto-plasma istoriei, omenirea avea acces la nişte secrete astăzi pierdute. Şi ceea ce ştiinţa azi nu poate încadra e trecut la categoria “mituri”.
Prea multe nu putem să redescoperim despre Pitagora. Dar putem să stăm de vorbă despre el la Fundaţia Calea Victoriei. Aşa că vă aşteptăm. :)
Sursă foto – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pythagoras_knapp.jpg