LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.
Decembrie este poate cea mai frumoasă lună din an – colinde sprinţare scapă pe uşa magazinelor iar pe sub ferestre miroase a cozonac şi-a turtă dulce. Decembrie este şi cea mai solicitantă lună din an căci alergăm după cadouri, facem bilanţuri, ne străduim să intrăm în noul an fără datorii, restanţe şi regrete. Vă invit să luaţi o pauză; vă cer două ore şi vă ofer în schimb băuturici calde de sezon şi o explicaţie a fenomenului Crăciunului. Aşa cum îl ştim noi astăzi el este o tradiţie inventată, are o autenticitate construită iniţial cu un scop şi reconstruită apoi cu fiecare nou consum al sărbătorii. Aceasta face ca poveştile despre el să merite să îi dedicăm două ore în care să dăm ocol lumii. Călătoria noastră va fi atât pe orizontală, geografic cât şi verticală, înapoi în timp, punctată de o degustare a unor băuturi specifice sezonului rece.
Între o gură de eggnog şi una de cidru fiert, o cuminte ciocolată caldă şi un punch flamboiant povestim despre simbolurile Crăciunului – buşteanul din sobă ce a inspirat un tip de tort numit buche de Noel, despre colinde, cadouri şi mâncăruri speciale cum ar fi căsuţele de turtă dulce ale fraţilor Grimm. Nu uităm nici de Grinch şi povestim cum şi pe cine a deranjat veselia de sezon încât sărbătoarea să fie pur şi simplu interzisă.
Vom vedea că în ciuda diferenţelor date de specificul local, Crăciunul pare astăzi cam la fel peste tot. Este vizibilă o viziune similară euro-centrică şi o implementare comercială. Vă invităm să povestim cine este “de vină” şi cum Crăciunul, Carnaval la origine, a ajuns din secolul XIX încoace un festival al consumerismului.
La final, ca să luăm cu noi ceva mai mult decât amintirea unor poveşti – şi băuturi vesele – veţi primi şi un e-book cu câteva reţete de Crăciun din toată lumea.
Sursă foto: Nicole Michalou, pexels.com