LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.
Vă invităm sâmbătă, 25 martie, de la 11.00, la primul eveniment din seria PALATE DESCHISE PE CALEA VICTORIEI, pentru a descoperi frumuseţea unor monumente pe lângă care trecem deseori, fără să cunoaştem însă povestea locurilor, şi a admira interioarele elegante ale caselor aristocratice din secolele trecute.
Doamna academician Georgeta Filitti, istoric carismatic, foarte iubit de public, va fi ghidul nostru în descifrarea poveştilor clădirilor şi împrejurimilor unor palate monumentale, a întâmplărilor petrecute acolo, precum şi a personalităţilor care au trăit momente importante în aceste spaţii istorice.
Începem această serie de evenimente într-un cadru extrem de elegant, încărcat de istorie şi situat central – la Palatul Cesianu-Racoviţă. Ne vom bucura de frumuseţea acestei clădiri monumentale, unde în prezent se află Galeriile Artmark, iar publicul va putea admira obiecte de artă şi picturi valoroase.
Doamna Georgeta Filitti ne va spune povestea familiei care a construit această cochetă clădire din inima oraşului, precum şi istoria străzilor C. A. Rosetti şi Maria Rosetti, aflate în imediata apropiere. Vom evoca personalităţile culturale sau istorice al căror destin a fost legat de această zonă a capitalei.
Palatul Cesianu se află în centrul Bucureştiului, în vecinătatea unor importante repere culturale: Ateneul Român, Palatul Regal – astăzi Muzeul Naţional de Artă al României şi Biblioteca Central Universitară. O clădire cu o poveste fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă prin Galeria Artmark.
Spaţiul elegant, generos şi discret a fost proiectat la sfârşitul secolului al XIX-lea de către arhitectul francez Jules Berthet, la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu rădăcini olteneşti din familia Jienilor. În perioada 1892 – 1900, pe strada Clemenţei, la nr. 5, este ridicat palatul Cesianu după modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanţă primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat prăvăliilor.
La etaj, încăperile de “paradă” – biroul şi două saloane mari – Salonul Roşu şi Salonul Spaniol au ferestre care dau către stradă, iar dormitoarele au ferestre orientate către curte. Reşedinţa beneficia de cea mai nouă tehnologie privind confortul locativ al epocii – instalaţie de încălzire cu calorifere, lumină electrică şi apă curentă. Pereţii salonului central de la etaj au fost decoraţi cu stucaturi şi picturi în ulei, care amintesc de stilul artistului francez Francois Boucher.
Compoziţiile înfăţişează scene de gen elegante, grupuri de femei şi bărbaţi la picnic sau care cânta la diferite instrumente. Decoraţia originală din somptuosul hol se păstrează şi astăzi, ornamentând spaţiul care are atât funcţie de primire, cât şi de sală de bal.
La finalul evenimentului ne vom bucura de socializare la un pahar de vin. :)
Această serie de evenimente va continua în fiecare lună cu un Palat de pe Calea Victoriei sau aflat în apropiere.
Proiectul PALATE DESCHISE PE CALEA VICTORIEI este realizat cu sprijinul PSC, JTI şi JIDVEI.