Vă invităm la o călătorie imaginară în câteva dintre cele mai cunoscute şi vizitate muzee din lume. Pline de istorii şi de opere de artă faimoase, Luvru, Prado, Metropolitan Museum – New York, National Gallery – Londra sau muzeul d’Orsay ne permit o incursiune inedită în arta şi istoria lumii. Din Antichitate până la impresionişti, trecând prin Renaştere şi Baroc, vom descoperi împreună opere emblematice, cele pe care nu trebuie să le ratăm când vizităm muzeul respectiv sau pe care le revedem de fiecare dată cu o curiozitate şi uimire nesfârşite.
Pentru a şaptea întâlnire dedicată muzeelor, vă propunem să descoperim unul dintre cele mai vizitate muzee franceze: Château de Versailles. Inclus în patrimoniul UNESCO din 1979, castelul lui Ludovic al XIV-lea este un monument emblematic pentru istoria Franţei şi pentru întreaga civilizaţiei europeană. Simbolul monarhiei absolute, asociat viziunii politico-estetice a regilor francezi din veacul al XVII-lea şi al XVIII-lea, devine, în scurt timp, imaginea clasicismului francez.
Labirintic, plin de istorii strălucitoare, dar şi tragice, castelul este structurat în jurul marilor apartamente regale. Şapte camere bogat decorate serveau drept cadru oficial pentru exercitarea puterii monarhului absolut. Tot ceremonialul de la curte, care avea în centru persoana regelui, se desfăşura aici. Curtenii puteau vedea familia regală, participau la diverse ceremonii şi evenimente care se desfăşurau aici. Cu timpul, regii au abandonat zona de ceremonial, preferând nişte încăperi mai discrete şi comode, dincolo de fastul oficial. Spre deosebire de auguştii lor soţi, reginele au folosit permanent apartamentul care le era destinat, de cealaltă parte a Galeriei Oglinzilor. În apartamentul reginelor, putem urmări evoluţia gustului şi stilurilor de-a lungul timpului. În cadrul atelierului ne vom familiariza cu viziunea politico- estetică a epocii, vom discuta modul în care Louis Le Vau, Jules Hardouin-Mansart sau Charles Le Brun au transformat un modest castel de vânătoare în imaginea monarhiei absolute.
Nu vom uita nici de faimoasa Galerie a Oglinzilor şi, mai ales, de amplul program decorativ elaborat de Charles Le Brun, conform dorinţelor şi viziunilor politice ale lui Ludovic al XIV-lea. Îmbinând faptele istorice cu nenumărate simboluri şi alegorii, artistul elaborează o viziune controlată şi supusă unei adevărate “strategii de comunicare”. În istoria celebrei galerii există un paradox: rareori, a fost utilizată pentru ceremoniile oficiale, vizite cu caracter diplomatic etc. Această operă de artă absolută era folosită zilnic drept spaţiu de trecere sau de aşteptare pentru curteni, diplomaţi sau diverşi vizitatori de la curte.
La finalul atelierului vom admira câteva tablouri, piese de mobilier, statui şi alte obiecte decorative celebre. Nu vom uita nici de apartamentele private ale regilor şi de câteva locuri faimoase din castel.
Scopul atelierului nu este să ofere istoria exaustivă a unui loc emblematic, ci să permită participanţilor să înţeleagă ideile şi viziunile politice care au influenţat extinderea şi decorarea castelului.
Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.
Sursă foto: https://en.chateauversailles.fr/discover/collections