Prin muzeele lumii – Château de Chantilly
 

Vă invităm la o călătorie imaginară în câteva dintre cele mai cunoscute şi vizitate muzee din lume. Pline de istorii şi de opere de artă faimoase, Luvru, Prado, Metropolitan Museum – New York, National Gallery – Londra sau muzeul d’Orsay ne permit o incursiune inedită în arta şi istoria lumii. Din Antichitate până la impresionişti, trecând prin Renaştere şi Baroc, vom descoperi împreună opere emblematice, cele pe care nu trebuie să le ratăm când vizităm muzeul respectiv sau pe care le revedem de fiecare dată cu o curiozitate şi uimire nesfârşite.

Pentru a şasea întâlnire dedicată muzeelor, vă propun să descoperim fermecătorul castel şi domeniul  din Chantilly. Cu o istorie plină de evenimente inedite, care începe în Evul Mediu, castelul adăposteşte una dintre cele mai bogate colecţii de artă şi manuscrise medievale şi renascentiste, fiind considerat de specialişti al doilea Luvru al Franţei.  Domeniul şi castelul au fost extinse, reamenajate şi reconstruite, de-a lungul timpului, de câteva familii faimoase din istoria Franţei (Orgemont, Montmorency, Condé), dar cel care le-a dat strălucirea finală a fost ducele d’Aumale. Fiul mai mic al regelui Louis Phillipe este cel care a reconstruit şi restaurat castelul distrus de revoluţia franceză, transformându-l în spaţiu de expunere pentru prestigioasa sa colecţie de artă europeană. Vizitatorul contemporan are şansa să admire la Chantilly tablouri pictate de Fra Angelico, Rafael, Jean şi François Clouet, Poussin, Ingres, dar şi interioare decorate în stilul anilor 1845. Vom discuta şi de unul dintre cele mai cunoscute şi celebre manuscrise medievale Les Très Riches Heures du Duc de Berry comandat de Jean de Berry fraţilor Limbourg, în 1411. Chiar dacă nu este expus decât în rare ocazii, manuscrisul, o carte de rugăciuni, fascinează şi astăzi prin nenumăratele influenţe flamande, franceze, italiene, orientale şi antice, dar şi prin detaliile legate de gusturile şi mentalităţile din veacul al XV-lea.

Printre curiozităţile castelului se numără La Grande Singerie şi La Petite Singerie, două interioare decorate cu lambriuri în stil rocaille. Tema decoraţiunilor: maimuţe care imită comportamentele umane, iar uneori, simpaticele animale sunt în slujba oamenilor sau invers. Decorul dominat de detalii extrem orientale, denotă gustul şi fascinaţia epocii pentru civilizaţia şi obiectele venite din China. În epocă, o grădină în stil anglo-chinez a fost amenajată în jurul anului 1772, existând o corespondenţă între decorurile interioare şi cele exterioare.

De-a lungul evenimentului ne vom opri şi asupra istoriei porţelanului de Chantilly, vom evoca miticul episod Vatel şi serbările organizate la castel în vremea lui Ludovic al XIV-lea şi a prinţului de Condé. Nu vom uita nici de povestea grajdurilor şi manejului, unde astăzi ne putem admira spectacolele ecvestre. Iar la final, ne vom delecta cu o promenadă pe domeniul castelului pentru a admira cătunul (hameau) de fantezie amenajat după gusturile veacului al XVIII-lea şi care avea să o inspire pe Maria Antoaneta. Iar pentru amatorii de delicii culinare, vom afla care este legătura între frişcă şi domeniul Chantilly.

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!