Vă invităm marţi, 18 iulie, de la ora 19:00, în elegantul spaţiu al WIN Gallery la un eveniment cu Simona Preda, istoric şi critic literar, cu experienţă de mulţi ani în publicistica de specialitate şi culturală. Simona este Licenţiată a Facultăţii de Filosofie şi a Facultăţii de Istorie, absolventă a Masterului de Istoria Ideilor şi Mentalităţilor, Doctor în Istorie, Universitatea din Bucureşti.
La 85 de ani de la plecarea Reginei Maria din această lume (18 iulie 1938), vă invităm să celebrăm moştenirea culturală şi spirituală pe care ne-a lăsat-o, să ne amintim de faptele ei care au făcut istorie în epocă, de implicarea ei excepţională în politica internă şi externă care a adus României numeroase beneficii, regina noastră care continuă să inspire prin graţie, patriotism şi putere oameni din întreaga lume.
Cu siguranţă nu se poate purta o discuţie despre feminitate, despre generozitate, despre curajul asumării şi despre distincţie fără a o aminti pe regina Maria, suverana României. Destinul ei, altruismul, generozitatea, inteligenţa, rafinamentul şi frumuseţea – calităţi pe care le-a aşezat în slujba Coroanei României – au făcut din ea una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite personalităţi ale secolului în care a trăit. Încă din timpul vieţii a beneficiat de un mit puternic, a fost adorată şi considerată una dintre cele mai frumoase regine, iar pentru România, regina Maria a fost un ambasador irezistibil, care, graţie calităţilor sale, a ştiut să dăruiască acestei ţări cea mai frumoasă parte a sufletului.
Curajul reginei Maria în război n-a ţinut seama de epidemii, fiind alături de soldaţi, încurajând, susţinând, vizitând tranşeele, aducând alinare bolnavilor de tifos şi gripă spaniolă, protejând orfanii şi copiii din satele sărace ale Moldovei. A sprijinit Crucea Roşie şi a purtat corespondenţe cu şefi de stat. Despre regina Maria – omul care a dat un chip României la Conferinţa de Pace de la Paris – s-a scris mult şi, cu siguranţă, mai sunt multe lucruri de descoperit. Jurnalele ei de la Arhivele Naţionale ale României sunt încă în curs de traducere, iar faptele de curaj, de diplomaţie şi de patriotism pe care această femeie – englezoaică la origini – le-a realizat pentru ţara noastră stârnesc recunoştinţa tuturor.
Frumoasă, hotărâtă, conştientă de admiraţia pe care o stârnea atunci când apărea îmbrăcată în costumul popular românesc, regina Maria, soţia regelui Ferdinand al României, a fost unul dintre acei oameni providenţiali pe care poporul i-a iubit fără rezerve. Figură emblematică a Primului Război Mondial – regina Maria a fost suverană prin excelenţă. Mereu aproape de oameni, în mijlocul lor, implicându-se în cauze sociale, susţinând imaginea României şi a regalităţii. Prin inteligenţa, charmul şi curajul de care a dat dovadă, s-a impus posterităţii ca unul dintre cele mai iubite modele de feminitate din întreaga noastră istorie.
Statutul regal al acestei femei extraordinare – dincolo de provocările pe care le-a trăit şi de dramele cu care s-au confruntat de-a lungul vieţii sale – nu a fost lipsit de valorile feminităţii. A fost o regină elegantă, iubitoare de bijuterii, de piese de artă, de frumos. La rândul său, regina Maria, nu a ezitat să se lase fotografiată urcând la bordul unui avion în costum de pilot, a folosit analgezic în timpul naşterii într-o vreme în care ideile despre emancipare pătrundeau greu, fuma, călărea ca o amazoană şi chiar a făcut reclamă şi unui parfum – „Mon Boudoir”, produs de Casa Houbigant.
Bijuteriile sale fabuloase, safire, perle şi diamante – moştenire de familie de la mama sa, Marea Ducesă Maria Alexandrovna, sau primite de la regele Ferdinand, au stârnit admiraţie în întreaga lume. S-a împodobit întotdeauna cu multă distincţie iar creaţiile pe care le-a purtat – atât ţinutele cât şi podoabele – au fost realizate de cele mai în vogă case ale timpului său.
În completarea conferinţei susţinute de fermecătoarea Simona Preda, participanţii se vor bucura de prezentarea Galeriei şi expoziţiei, iar la final se vor delecta cu vin şi gustări delicioase.
Situată într-unul dintre cele mai pitoreşti cartiere din Bucureşti, WIN Gallery se defineşte ca o galerie dedicată culturii şi promovării artei, funcţionând într-o clădire istorică, amplasată pe Strada Ermil Pangratti, la numărul 2A. Casa cu o arhitectură impresionantă, construită în anii 1940 şi clasată ca monument istoric, devine astfel un hub cultural pentru pasionaţii de artă, un loc în care gustul pentru frumos se simte la el acasă.
Cu spaţii versatile şi modalităţi inedite de a expune operele de artă, galeria nu are nimic din răceala specifică a spaţiilor de expoziţie. Încăperile atent restaurate, cu mobilier elegant, adaugă căldură locului, punând lucrările expuse într-o cu totul altă lumină.
Şi pentru că nu se vrea doar un spaţiu al contemplării, WIN Gallery şi-a propus să devină un punct de întâlnire şi dialog pentru comunitatea artistică şi iubitorii de artă din Bucureşti, din întreaga ţară şi chiar să depăşească limitele teritoriale ale României: prin organizarea de expoziţii, evenimente culturale, ateliere şi conferinţe în ţară şi în străinătate, galeria îşi propune să creeze o platformă vibrantă şi inspiraţională, în care artiştii să-şi poată exprima creativitatea şi să împărtăşească viziunile cu publicul larg.