Retrospectiva anului 2024
 

Dorim să vă mulţumim pentru că ne-aţi însoţit în această călătorie culturală captivantă în anul 2024. Suntem recunoscători să trăim alături de voi cele mai frumoase experienţe, să împărtăşim dragostea pentru cultură, artă şi educaţie. Ne bucurăm că anul 2024 a fost un an plin de proiecte inovatoare, cursuri, evenimente şi conferinţe de succes.

Aşa cum ne este obiceiul, la sfârşit de an tragem linie şi ne uităm cu recunoştinţă la anul care tocmai s-a încheiat şi care în cifre arată astfel:

  • 232 de cursuri, derulate fizic şi online, pe durata anului
  • 70 de evenimente şi conferinţe, derulate fizic sau online, pe durata anului
  • 6.600 participanţi la cursuri şi evenimente în domenii umaniste şi culturale (artă, filosofie, antropologie, istorie, arhitectură, psihologie, muzică, istoria religiilor ş.a.m.d)
  • 1.400 bursieri – elevi, studenţi, masteranzi sau profesori – care au participat gratuit

Cele mai memorabile proiecte/evenimente ale anului 2024:

IANUARIE: La început de an, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Concertului Extraordinar de Anul Nou, ne-am bucurat de întâlnirea cu patru artişti de marcă: dirijorul Tiberiu Soare, soprana de coloratură Mădălina Barbu, pianistul Horia Mihail şi baritonul Adrian Mărcan. Aceşti muzicieni înzestraţi cu sensibilitate, forţă şi o mare expresivitate au adus în faţa publicului capodopere ale muzicii compuse de W. A. Mozart, de la Concertul nr. 23 în La Major pentru pian şi orchestră până la uverturi, arii şi duete celebre. Alături de cele 900 de persoane prezente, am călătorit imaginar în Viena lui Mozart, în saloanele palatelor din secolul al 18-lea, am experimentat stări de graţie şi am trăit extazul produs de o muzică atemporală, toate acestea în decorul fastuos şi elegant al Operei Naţionale Bucureşti.

Pentru că proiectul „Palate deschise pe Calea Victoriei”, lansat în 2023, s-a bucurat de  mare succes, fiecare conferinţă organizată fiind sold out în câteva ore de la lansare, în luna ianuarie am reluat acest proiect sub denumirea „Palate şi monumente deschise din Bucureşti”. Am început anul 2024 cu povestea Palatului CEC, continuând această serie de evenimente pe parcursul întregului an, cu alte clădiri de patrimoniu: Palatul Cercului Militar Naţional, Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie, Athénée Palace InterContinental, Casa Assan (Casa Oamenilor de Ştiinţă), Hanul lui Manuc. Cu această ocazie, aproape 2000 de persoane au avut acces în palate, case şi instituţii de prestigiu şi au beneficiat de vizite în aceste edificii istorice, unele dintre ele nefiind accesibile în mod obişnuit publicului larg. Ghidul nostru în descifrarea poveştilor clădirilor şi împrejurimilor unor palate monumentale, a întâmplărilor petrecute acolo, precum şi a vieţii personalităţilor care au trăit momente importante în aceste spaţii istorice, a fost doamna academician Georgeta Filitti, unul dintre  cei mai apreciaţi istorici ai României. Vom continua şi în anul 2025 cu povestea Casei Titulescu. Partenerii care susţin acest proiect cultural dedicat comunităţii sunt JTI România şi Jidvei.

În luna ianuarie am organizat un nou retreat la Conacul La Ciresi, alături de Andreea Ionescu, coach şi trainer, cu o temă potrivită pentru începutul de an: Setarea obiectivelor şi intenţiilor pentru noul an. Am petrecut un weekend grozav într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, ne-am relaxat în frumosul spaţiu al conacului, am cunoscut oameni noi, ne-am stabilit obiective realiste, ne-am bucurat de ospitalitatea desăvârşită oferită de gazdele noastre, care ne-au răsfăţat cu cele mai bune produse locale din Vălenii din Munte.

MARTIE: Am marcat începutul primăvării printr-un concert de muzică clasică, unde împreună cu publicul ne-am bucurat de două superstaruri ale muzicii, Vivaldi şi Mozart, alături de dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Vlad Răceu şi Symphactory Orchestra. În prima parte a concertului VIVALDI MEETS MOZART: SEASONS OF LOVE ne-am întâlnit cu Mozart şi una din cele mai iubite compoziţii ale sale, Eine kleine Nachtmusik sau Mica Serenadă, care a adus în prim-plan bucuria vieţii, iubirea, voluptatea sunetelor, o cascadă de emoţii şi sentimente care animau elegantele saloane vieneze ale secolului al XVIII-lea. În a doua parte am trecut prin Anotimpurile lui Vivaldi, o compoziţie inovatoare, mereu la modă şi extrem de expresivă care, cu vivacitate, pasiune şi nostalgie, surprinde schimbările exterioare ale naturii, cele patru vârste, dar şi stările interioare ale omului.

Tot în luna martie, odată cu vremea bună, am reluat cele mai iubite şi aşteptate promenade culturale din Bucureşti. Suntem primul ONG care a lansat turismul cultural pentru publicul larg, în anul 2009, alături de istoricul Anita Sterea, o oportunitate unică pentru publicul larg să descopere cultura şi istoria bogată a Capitalei. Pe parcursul acestor 15 ani, am organizat peste 250 de tururi, cu peste 8.000 de participanţi. În anul 2024 am explorat şi am descoperit împreună: Calea Victoriei, zona Capitale-Dorobanţi, Cartierul Armenesc, zona Ioanid – Icoanei, Biserici domneşti din vechiul Bucureşti, Şoseaua Kiseleff, Mahalaua Mântuleasa, zona Grădinii Cişmigiu, povestea Cimitirului Bellu, Case boiereşti din Bucureşti, zona Parcul Carol – Filaret etc.

Luna martie a continuat să ne surprindă: în data de 27 martie, în cadrul Galei „România esţi TU”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, Fundatia Calea Victoriei a fost premiată pentru contribuţia remarcabilă în promovarea artei şi culturii româneşti, lucru care ne-a onorat. Acest premiu reflectă munca, determinarea, perseverenţa, entuziasmul şi creativitatea întregii echipe. Suntem recunoscători tuturor cursanţilor, lectorilor şi partenerilor care ne sunt alături şi care ne inspiră să ducem tot mai departe acest proiect cultural.

MAI:  Am iniţiat proiectul „MEET THE DREAMERS: Cunoaşte visătorii” cu scopul de a promova oameni excepţionali: actori, scriitori, teologi, istorici, muzicieni, gânditori, antropologi, artişti, vindecători, activişti, creatori de poveşti şi idei care ne inspiră, care au iniţiativă, care prin visurile şi puterea lor pot schimba lumea în bine, dar, totodată, şi pentru a oferi publicului dialoguri savuroase, revelatoare. Primul invitat a fost părintele Francisc Doboş, unul dintre cei mai apreciaţi teologi, omul care aduce credinţa, textele sacre, liturghia, dialogul cu Dumnezeu mai aproape de noi toţi, cu multă căldură, umor, profunzime şi smerenie. Dialogul a fost animat de câteva momente muzicale, la final ne-am bucurat de socializare şi de un pahar de vin oferit de prietenii noştri de la JIDVEI.

La cea de-a doua întâlnire, din luna iunie, am avut onoarea să descoperim povestea uneia dintre cele mai talentate şi iubite actriţe, cu o carieră impresionantă în teatru şi film – Maia Morgenstern – care ne-a vorbit Despre curajul de a fi tu însuţi. Energia sa debordantă, pasiunea, tenacitatea şi dragostea cu care se dedică proiectelor culturale ne-au inspirat şi impresionat pe noi toţi.

În luna mai, în cadrul celebrului festival multidisciplinar dedicat industriilor creative din România, RDW, care promovează designul, arhitectura, creativitatea şi inovaţia, am organizat în eleganta Sală de Spectacole a Palatului Cercului Militar Naţional o conferinţă despre Cum a schimbat arhitectura din perioada regalităţii chipul Bucureştiului, susţinută de arh. Augustin Ioan, unde au fost prezente 300 de persoane. În cadrul evenimentului ne-am bucurat şi de un recital de chitară oferit de muzicianul Iosif Constantinescu şi colaboratorii săi.

IUNIE:  La început de vară, aşa cum obişnuim, ne-am deschis porţile pentru publicul larg. Ziua Porţilor Deschise este o super ocazie pentru pasionaţii de artă şi cultură din Bucureşti, dar şi pentru cei din alte oraşe, să-i cunoască pe lectorii Fundaţiei Calea Victoriei, să descopere cursuri din domenii variate şi să vadă sediul nostru, o elegantă vilă art deco, monument istoric, aflat pe Bulevardul Dacia 78.  Cei care ne-au trecut pragul, au putut participa la demo-uri gratuite fizic sau online, au beneficia de o promoţie pentru Şcolile de Vară, s-au bucurat de socializare într-un cadru relaxant şi prietenos, de prăjituri delicioase, limonadă răcoritoare şi surprize muzicale. În cadrul ZPD 2024, cei prezenţi au putut participa la demo-uri pe următoarele teme: Simboluri şi amulete protectoare, Ce nu ştii despre Antichitatea Greacă?, Istorii de amor în muzee imaginare, Fă-ţi vocea auzită şi ascultată!, Cum să fii din ce în ce mai fericit, Design interior pentru o stare de bine, Secretele marelui filosof Aristotel, Poezia numelui tău: o scurtă călătorie terapeutică, Arta ca terapie, Creştere, vitalitate, conectare cu corpul: meditaţie pentru wellbeing, Exerciţii teatrale comice , Ajutoare magice în basme.  Evenimentul s-a încheiat cu un frumos recital de muzică clasică oferit de bursierii din cadrul programului TINERE TALENTE, Fundaţia Regală Margareta a României.

IUNIE, IULIE şi AUGUST: Am dat startul Şcolilor de Vară pentru adulţi şi adolescenţi. În cea mai mare parte a anului, cursurile noastre se desfăşoara săptămânal, însă în perioada verii toate cursurile se derulează pe parcursul unei săptămâni, sub forma unor şcoli de vară, astfel încât cei interesaţi să poată urma cursurile preferate în funcţie de cum îşi organizează vacanţa. Cursurile care atrag şi stârnesc curiozitatea tinerilor în fiecare vară: actorie, gestionarea emoţiilor, debate, jurnalism radio, filosofie, caligrafie, psihologie, dezvoltarea încrederii în sine, vocaţie, fotografie artistică cu telefonul mobil, vorbire în public, stil vestimentar, exprimarea autenticităţii şi a curajului. Şcolile de vară pentru adolescenţi sunt dintre cele mai aşteptate de către publicul tânăr, fiind un bun prilej să înveţe şi să dobândească skill-uri noi într-o atmosferă relaxată, non-conformistă şi interactivă, să creeze prietenii şi să socializeze. Ne dorim să susţinem şi să oferim tuturor tinerilor o perspectivă nouă asupra unor teme esenţiale pentru educaţia lor, insuficient abordate şi susţinute de sistemul educativ actual, fapt pentru care la aceste cursuri dăm şansa şi tinerilor fără mijloace materiale să participe – anul acesta au fost la cursurile noastre copiii de la DGASPC – sector 2, şi alţi copii care provin din medii defavorizate.

AUGUST: În noaptea de 10 spre 11 august, împreună cu astronomul Adrian Sonka am organizat o expediţie în afara oraşului pentru a vedea Perseidele – „stelele căzătoare”. La evenimentul Seară de Observaţii astronomice cu două planete, Luna şi Perseide” au participat 60 de persoane. Seara a început cu observarea obiectelor cereşti prin telescop, la lumina Căii Lactee,  înconjuraţi fiind de natură. Pe parcurs, participanţii au aflat lucruri interesante despre constelaţii, stelele importante şi au văzut prin telescop planetele Jupiter şi Saturn.

OCTOMBRIE: Această lună a fost un prilej de sărbătoare pentru noi: am împlinit 17 ani de când am creat împreună cea mai dinamică comunitate culturală. 17 ani de pasiune, de cursuri captivante, ateliere inovatoare şi evenimente elegante organizate împreună cu numeroase personalităţi culturale ale Bucureştiului. În tot acest timp Fundaţia CV s-a  dovedit a fi un proiect inovator şi dinamic, dedicat culturii, educaţiei şi dezvoltării personale. Şi pentru că ne place întodeauna să celebrăm alături de publicul nostru, cu ocazia aniversării noastre, am organizat un concurs în urma căruia s-au câştigat 17 vouchere în valoare de 300 de lei.

Tot în luna octombrie, la 149 de ani de la naşterea Reginei Maria (29 octombrie 1875), am organizat în amintirea acesteia un spectacol-lectură, susţinut de talentata actriţă Adelaida Zamfira, acompaniat de momente expresive oferite de doi muzicieni talentaţi şi inspiraţi, Maxim Belciug, chitară, şi Gabriel Bălaşa, handpan. Am comemorat împreună cu cele 100 de persoane prezente, una dintre cele mai puternice şi iubite regine din istoria Europei, celebrând moştenirea culturală şi spirituală pe care ne-a lăsat-o, toate acestea în locul construit cu implicarea ei esenţială şi acolo unde se ruga deseori, la Biserica Anglicană din Bucureşti – The Church of Resurrection.

DECEMBRIE: În ultima lună a anului, ne-am bucurat de atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă şi, aşa cum ne este tradiţia, am organizat Târgul de Crăciun – Cadouri şi delicatese culturale – unul dintre cele mai iubite şi aşteptate evenimente, ajuns la cea de-a 13-a ediţie. Am pregătit o mulţime de surprize pentru cei care ne-au trecut pragul: vouchere cadou, promoţii, o tombolă cu premii atractive şi multe altele. În cadrul Târgului de Crăciun cei prezenţi au găsit produse unice, create cu multă pasiune de unii dintre cei mai talentaţi artişti şi artizani.

La începutul lunii decembrie, a fost SOLD OUT Concertul Extraordinar de Anul Nou ediţia a XI-a. Acest eveniment de gală s-a derulat în 5 ianuarie, la Opera Naţională Bucureşti, sub coordonarea dirijorului Tiberiu Soare.

Cu ocazia celebrării a 160 de ani de la înfiinţarea băncii CEC, în 14 decembrie am organizat pentru publicul larg, pasionat de istorie, arhitectură şi artă, tururi ghidate gratuite. Aproape 150 de persoane au descoperit frumuseţea, importanţa şi poveştile palatului CEC. Aceste tururi care se bucură de mare succes, organizate în colaborare cu CEC Bank şi Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, vor fi reluate în 2025.

În anul 2024, departamentul corporate a continuat desfăşurarea workshop-urilor creative şi interactive în companii. Acest lucru a reprezentat o resursă bună pentru relaxarea şi energizarea angajaţilor. Printre cele mai de succes cursuri amintim: Relaxare prin râs, Cum alegem un vin bun, Atelier de cooking, Branding personal, Curs de leadership, Comunicare pozitivă, Cum să-ţi seteze obiective realizabile, Atelier de gândire critică, Improvizaţie, Design interior pentru o stare de bine şi altele.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!