Întâlnirile se desfăşoară zilnic, online: luni 26, marti 27, miercuri 28, joi 29 iulie, de la 19.00 – 21.00.
De ce este cool sau, mai bine zis, ce este, de fapt animaţia japoneză? De unde a început totul? De ce animaţia japoneză nu înseamnă ”desene animate”? Ce reprezintă în limbajul de azi anime, manga sau otaku? Vă propun o şcoală de vară ce porneşte de la ideea de poveste animată, pentru a prezenta istoricul animaţiei japoneze, relaţia sa cu benzile desenate şi locul său în cultura contemporană. ”Potrivit unora, poveştile, imaginile şi ideile generate (…) constituie o ‘cultură comună internaţională’ în care contribuţia Japoniei este în acelaşi timp semnificativă şi fără precedent”. (Anne Allison, 2003)
Mai mult decât atât, amintind de animatori japonezi celebri şi de relaţia cu Disney, vom explora poveşti specifice şi imaginarul deosebit pe care îl creează, tocmai pentru a înţelege de ce aceste seriale şi filme ne sunt atât de familiare – şi totuşi diferite – şi de ce ne impresionează atât de puternic, indiferent de vârstă. De la sensurile duble cu care se joacă, la contextul cultural ce aminteşte de preceptele zen ori shinto, la modul în care se construiesc personajele şi povestirile, totul este plin de tâlc, profunzime şi complexitate.
Eroi ce visează la schimbarea lumii, poveşti despre onoare, curaj şi prietenie adevărată, poveşti de dragoste ce depăşesc orice obstacol, anti-eroi ce inspiră prin autenticitate, emoţii complexe şi variate, animaţia japoneză le cuprinde şi le prezintă într-un design modern, atractiv şi foarte bine dezvoltat.
În cele 4 şedinte vom explora împreună lumea Japoniei cool animate prin:
1. Definirea şi un scurt istoric al animaţiei japoneze în contextul cultural global – cum a apărut şi de ce s-a dezvoltat atât de mult în ultimul timp?
2. Natura sa hibridă şi principiile estetice care o guvernează – ce e diferit la stilul anime şi de ce?
3. Relaţia animaţie – benzi desenate (anime – manga) în lumea producătorilor japonezi – ştiaţi că cele mai multe seriale anime au la bază benzi desenate omonime? Iar acest lucru nu este deloc întâmplător.
4. Animatori japonezi care au schimbat cursul poveştilor – Hayao Miyazaki, Satoshi Kon şi Makoto Shinkai. Cum au inovat, de ce sunt printre maeştri animaţiei japoneze şi ce putem învăţa de la ei?
De ce să cunoaştem acest univers?
- Pentru că (ne) influenţează din ce în ce mai puternic şi mai vizibil cultura media globală
- Pentru a înţelege cum ne influenţează direct ceea ce vedem/ citim/ ”consumăm”
- Pentru a avea un punct de comparaţie cu genul de produse culturale predominante în sfera noastră ex. Disney, serialele şi filmele de la Hollywood etc.
Testimonial: “A fost o experienta foarte placuta si utila sa particip la cursul de animatie japoneza. Prezentarile bine organizate pe tematici/genuri/conventii specifice mi-au deschis accesul catre o lume atractiva, pe care nu o banuiam.” (A.S.)
Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.
…
Imagine din animatia Printesa Mononoke, preluata de aici: https://marymemary13.wordpress.com/2014/09/20/my-thoughts-on-princess-mononoke-a-japanese-animated-film/