Senzualitate, artă şi mistere. Nuduri celebre din istoria artei

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00.

Date desfăşurare curs: 15 şi 22 octombrie.

Vă invităm într-o vizită inedită în muzeele şi colecţiile lumii. Ne vom lăsa călăuziţi de cele mai cunoscute şi fascinante nuduri din istoria Europei. Zeiţe senzuale, pictori plini de inventivitate şi colecţionari erudiţi sau scandaloşi ne vor fi ghizi prin cele mai cunoscute muzee pentru a descoperi o istorie plină de sensuri ascunse, de interpretări filosofice complexe şi de ritualuri uitate.

Călătoria noastră va începe în Florenţa familiei de Medici, unde Botticelli creează una dintre cele mai cunoscute şi fascinante imagini din istoria Renaşterii. Vom poposi, apoi, în atelierele veneţiene pentru a admira Venere senzuale în decorurile palatelor Serenissimei. Prin intermediul lor vom afla cum se elabora un discurs nupţial şi care erau secretele cuferelor de mariaj. Paşii ne vor purta şi prin cabinetele unor principi sau diplomaţi celebri, pentru a desluşi povestea unui nud masculin din Roma barocă sau a unor tablouri ascunse în spatele draperiilor de mătase sau piele.

La finalul călătoriei noastre, vom vedea şi câteva nuduri de la începutul secolului XX, pentru a înţelege cum este percepută şi reinterpretată nuditatea feminină sau masculină de artiste precum Suzanne Valadon sau Tamara de Lempicka.

Temele celor două întâlniri:

1. Nudul masculin şi feminin în cultura europeană. Eroic şi senzual. Câteva reprezentări celebre din Antichitate. Nuditatea şi ideea de păcat în Evul Mediu. Nudurile Renaşterii şi modelul antic. Zeiţe şi curtezane.

2. Cabinete secrete şi colecţionari erudiţi. Un nud masculin şi colecţia unei regine. O fantasmă europeană: odalisca. Courbet şi colecţia lui Khalil Bey. O nouă percepţie a nudităţii la Suzanne Valadon şi Tamara de Lempicka.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

Cumpără »