Se zice că, odată, stând Sf. Gheorghe rezemat de un stâlp demult uscat, acesta a înverzit. De aceea ar fi adus oamenii, de ziua sfântului, brazdă verde în stâlpul porţii, cu mare petrecere.
Se mai zice că, de Sf. Gheorghe, umblă strigoii vii să fure puterea de rod a câmpurilor, fermecătoarele să-şi urâţească rivalele iar fetele să fie frumoase ca un cireş înflorit. Se mai zice că, de Sf. Gheorghe, este cel mai bine să pornească turmele spre munte iar acolo sus, la stână, ciobanii să aprindă un foc viu, nestins până la sfârşitul verii.
Ca să nu rămână cu totul uitat marele omorâtor de balaur, vă propunem o rememorare a vieţii şi faptelor sale, a practicilor, deloc puţine, desfăşurate până nu foarte demult, în ziua dedicată lui.
Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”, Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor “Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor”. Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.