Întâlnirea are loc online, pe zoom.us.
Vă invităm pe 24 iunie la un eveniment despre Sânziene şi alte personaje feminine fantastice, care sunt sărbătorite în această perioadă a anului atât în folclorul românesc, cât şi în alte spaţii geografice şi spirituale din Europa. Va povesti prof. dr. Antoaneta Olteanu, autoarea mai multor volume de etnologie: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.
Ielele, Frumoasele, Alea sfinte, Dânsele, Măiestrele, Rusaliile, Şoimanele, Drăgaicele sunt câteva dintre numele pe care oamenii le foloseau pentru acelaşi fenomen: femei cu puteri magice, de o frumuseţe care răpea minţile celor care le surprindeau dansând în păduri şi poieni neumblate sau chiar sus, pe cer. Una dintre legende spune că ielele ar fi fost fetele lui Alexandru Macedon: Catarina, Zalina şi Marina.
Le poţi numi în multe feluri, dar numai pe numele adevărate tradiţia populară te avertizează să nu le chemi.
La eveniment afli de unde vine povestea lor, care sunt plantele care le ţin la distanţă, cine erau de fapt şi ce rol jucau în imaginarul oamenilor din satele de demult.
Vorbim şi despre ritualuri străvechi, despre rostul unor gesturi şi obiecte acum aproape pierdute. Înţelegem ce legătură este între aceste făpturi feminine supranaturale şi „Drăgaică”, o sărbătoare a Soarelui, numită şi „cap de vară”.
Cu o zi înainte de data începerii, toţi cei înscrişi vor primi un link şi instrucţiunile de conectare la Zoom.
Sursă imagine: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bartolomeo_giuliano,_le_villi,_1906.JPG