Hainele pe care le porţi vorbesc despre tine. Ştii ce spun ele despre felul în care gândeşti, simţi şi acţionezi? Sau despre jobul tău, prietenii şi activităţile preferate? Valentina Bălaşa Ario te învaţă, la cursurile pe care le ţine la noi, cum să descifrezi şi să foloseşti corect acest limbaj al veşmintelor.
Pasiunea ei pentru modă şi frumuseţe, descoperită în copilărie, putea să rămână un subiect de timp liber. Dar şi-a dorit mai mult. Este model şi consilier de imagine, iar de câţiva ani face un lucru în care crede foarte mult: împărtăşeşte cu cei din jur ceea ce ştie despre eleganţă, dress code şi posibilitatea fiecărui om de a-şi descoperi frumuseţea şi potenţialul estetic. În dialogul cu ea, transformările se întâmplă firesc, natural, fără exagerări sau apel la reguli prea stricte.
Uite ce ne-a povestit despre ce înseamnă o astfel de carieră în România anului 2017. :)
- Ce înseamnă să fii consilier de stil vestimentar şi unde te găsim atunci când nu predai cursuri de beauty la Fundaţia Calea Victoriei?
Activitatea mea este de consilier de imagine, iar stilul vestimentar este doar un segment din acest întreg, alături de machiaj. Concret, ajut oamenii să îşi descopere şi să-şi cultive frumuseţea. Sunt de găsit la Fundaţia Calea Victoriei, pe pagina mea de Facebook şi în studioul foto – Valentina Bălaşa-Ario Photography, unde experimentez transformări de imagine cu ajutorul fotografiilor şi cu ajutorul creaţiilor vestimentare proprii.
- Care e cea mai frecventă problemă sau nemulţumire pentru care ţi se cere ajutorul?
Cei care îmi cer cel mai des sfatul sunt artiştii, care vor să arate impecabil în faţa publicului, şi corporatiştii, care vor să-şi potenţeze imaginea.
- Cum ai început să predai cursuri despre frumuseţe şi stil la Fundaţia Calea Victoriei?
La Fundaţia Calea Victoriei am ajuns în urma unei revelaţii pe care am avut-o în 2011. Eram în centrul Bucureştiului, foarte aproape de kilometrul 0, şi am intrat într-un magazin, unde toate hainele şi pantofii erau din plastic, iar imaginea clientelor din acel magazin era extrem de precară. Atunci mi-am dat seama că un curs de educaţie vestimentară ar fi de mare ajutor. Am înţeles că schimbarea porneşte de la noi, că atenţia pe care o acordăm felului în care ne prezentăm celorlalţi chiar contează, şi am început să mă gândesc tot mai serios să dau o formă unui prim proiect: educaţie vestimentară pentru adolescenţi.
Mi s-a spus că Ministerul Învăţământului nu va accepta aşa ceva, că nu sunt şanse, şi că totuşi aş putea propune această idee unei fundaţii. Aşa am ajuns la Fundaţia Calea Victoriei, prin intermediul unei prietene, Magdalena Roşioară, lector al fundaţiei. După doi ani de la momentul revelaţiei mele am ajuns să ţin cursul de stil vestimentar pentru adolescenţi atât la sediul fundaţiei, cât şi în şcoli, exact aşa cum am visat. Apoi am început să predau cu mult drag cursul de machiaj, pe cel de stil vestimentar pentru adulţi şi cursul de estetică feminină numit ”How to be a Lady – exerciţii de feminitate”.
- De ce crezi că e nevoie de astfel de cursuri, deşi accesul la informaţie este foarte uşor în zilele noastre?
Este adevărat că accesul la informaţie este uşor, doar că aceste informaţii sunt haotice, amestecate cu foarte multe păreri şi neadevăruri. Un curs îţi oferă informaţii avizate şi structurate, care se bazează pe experienţă multă şi ani de muncă în domeniu.
La un curs poţi întreba dacă există lucruri nelămurite şi primeşti informaţiile personalizat, în funcţie de necesităţile tale, poţi face studiu de caz, poţi primi feedback din partea lectorului cu privire la evoluţia ta. În afară de asta, cursurile reprezintă o modalitate excelentă de socializare, se adună în acelaşi loc oameni cu interese comune.
- Ţii cursuri de stil vestimentar şi machiaj pentru doamne şi, separat, pentru adolescente. Ce diferenţe de atitudine ai observat între o persoană de 50 de ani, să zicem, şi o elevă de 13, atunci când se discută despre frumuseţe şi autenticitate?
Am observat că doamnele sunt mai rezervate, echilibrate şi se bazează pe autenticitate. Adolescentele sunt mult mai nesigure de identitatea lor, dar au curajul să experimenteze lucruri extreme în căutarea acestei identităţi.
- În ce fel e diferită atmosfera cursurilor, în funcţie de vârsta participantelor?
Creierul înmagazinează mai uşor informaţiile dacă atmosfera este pozitivă şi prietenoasă. Atmosfera aceasta senină vine natural, indiferent de vârsta participantelor.
- S-a întâmplat să ai în sală, în acelaşi timp, eleve de liceu sau studente şi doamne cu o carieră impresionantă. Ce crezi că le aduce împreună la cursurile tale?
Înainte de începerea cursului, le întreb pe participante care a fost motivul pentru care au venit. Primesc răspunsuri diferite: ”Vreau să fac ceva pentru mine”, ”Vreau să mă descopăr”, ”Am fost la alte cursuri ale tale sau ale fundaţiei şi mi-au plăcut”, ”Am primit cursul cadou”, ”Am venit la recomandarea unei prietene care a obţinut rezultate după acest curs”, ”M-a trimis soţul”, ”Curiozitatea” etc.
- Cum interacţionează cursantele tale? Îşi oferă uneia celeilalte feedback? Ai un exemplu?
După cum spuneam, cursurile reprezintă o modalitate foarte bună de socializare. La cursul de machiaj şi la cel de stil doamnele îşi fac complimente atunci când se observă evoluţia. Am avut cazuri când cursantele s-au cunoscut la noi şi au ajuns să fie cele mai bune prietene.
- Preferinţele pentru un stil sau altul se pot transforma odată cu schimbările apărute în viaţa unei femei?
Stilul nostru este în permanenţă influenţat de mediul în care ne manifestăm: loc de muncă, cerc de prieteni, felul în care ne petrecem timpul liber, dar şi de toate schimbările care apar odată cu vârsta.
- Ţie ţi s-a întâmplat acest lucru?
Stilul meu s-a schimbat odată cu maturizarea, acum pun mai mult preţ pe calitate şi pe versatilitate.
- Ca model, ai ocazia să testezi look-uri diferite. Există vreo piesă vestimentară care nu te-ar avantaja, nu s-ar potrivi cu stilul tău, dar pe care ai fi vrut să o încerci?
Există piese vestimentare sau accesorii care nu mi se potrivesc cromatic. Eu am tenul rece şi voi sta departe de accesoriile aurii, de exemplu. Nu voi folosi culori care să intre în contradicţie cu tonul de culoare pe care îl am în zona feţei, de exemplu nu voi folosi oranj, (chiar dacă oranj este culoarea mea favorită).
La toate cursurile mele vorbesc în detaliu despre cromatică şi despre cum identificăm culorile care ne avantajează trăsăturile.
- Cum ar trebui să ne raportăm la modă? Ce ne facem când tendinţele nu ne reprezintă şi nu ni se potrivesc?
Moda e o oglindă a preferinţelor societăţii în care trăim. Îmi place să fac o paralelă între modă şi muzică. În fiecare an avem nevoie să auzim melodii noi la radio, altfel ne-am plictisi. La radio auzim melodii amestecate, unele ne plac şi le ascultăm cu drag, altele nu ne plac şi închidem radioul. Cam la fel procedăm şi cu tendinţele din modă. Alegem doar ce ne place şi ignorăm ce nu ni se potriveşte.
Dacă vrei să vii la cursurile Valentinei, intră să vezi când sunt programate: