Fundaţia Calea Victoriei anunţă lansarea unei noi serii de conferinţe susţinute de dirijorul TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, de această dată în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.
Evenimentul va avea loc luni, 31 octombrie, de la ora 19:00.
Tiberiu Soare este un povestitor dăruit şi pasional, un fin cunoscător al fenomenului muzical din interior. El ne va fi călăuză în spaţiul muzicii clasice, în lumile marilor compozitori şi interpreţi, pentru a ne iniţia în secretele audiţiilor atente, a bucuriilor mari şi a revelaţiilor sonore pe care le avem la concerte live sau ascultând înregistrări celebre.
”Timpul este o substanţă foarte ciudată: ai absolută nevoie de el pentru a putea trăi, însă luat în cantităţi prea mari te poate ucide. Filosofii au cugetat îndelung asupra Timpului. Artiştii au făcut-o şi ei, prin mijloacele lor. Muzicienii, spre exemplu, îl folosesc drept materie primă pentru a produce… şi mai mult Timp. Cum? Nu cred că am reţeta exactă, dar s-ar putea să o aproximăm în bună măsură împreună…’’
Printre muzicienii şi muzicile pe care le vom asculta şi analiza la eveniment se numără Carlo Gesualdo (Tenebrae responsorium), Vivaldi (Anotimpurile), Bach (Grosse Messe h-Moll), Mozart, Puccini (Tosca), Enescu (Oedipe).
Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.
O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.
Spaţiul elegant, generos şi discret a fost proiectat la sfârşitul secolului al XIX-lea de către arhitectul francez Jules Berthet la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu radăcini olteneşti din familia Jienilor. În perioada 1892 – 1900, pe strada Clementei, la nr. 5, Palatul Cesianu este ridicat după modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanţă primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat prăvăliilor.
La etaj, încăperile de “paradă” biroul şi două saloane mari – Salonul Roşu şi Salonul Spaniol, au ferestre care dau către stradă, iar dormitoarele au ferestre orientate către curte. Resedinţa beneficia de pe urma ultimelor tehnologii privind confortul locativ – instalaţie de încălzire cu calorifere, lumină electrică şi apă curentă.
Pereţii salonului central de la etaj au fost decoraţi cu stucaturi şi picturi în ulei, care amintesc de stilul artistului francez Francois Boucher. Compoziţiile înfăţişează scene de gen elegante, grupuri de femei şi bărbaţi la picnic sau care cântă la diferite instrumente. Decoraţia originală din somptuosul hol se păstrează şi astăzi, ornamentând spaţiul care are atât funcţie de primire, cât şi de sală de bal.
Acest eveniment este realizat cu sprijinul Midas Electronics.